Založ si blog

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

eurovision

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme.

Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra.

Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska.

UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ. Zavolali sme si a obe sa zhodli na jednotnom názore. Politika na takéto fóra nepatrí. V okamihu, ako sa bude povyšovať nad umenie, umenie skončí.

Víťazom tohto ročníka sa stala ukrajinská pieseň s názvom 1944. Pieseň, ktorá sa vrátila do histórie – do roku, keď došlo k násilnému vysťahovaniu Tatarov z Krymu. Mal to byť Stalinov trest za kolaboráciu Tatarov s Hitlerom. Verím, že sa tam odohralo množstvo zločinov proti ľudskosti, že tento akt zanechal krvácajúce rany v dušiach mnohých ľudí. Viem, že tá pieseň mala byť odkazom aj na rok 2014, keď sa Krym znovu stal dejiskom bojov.

Lenže…

Čo je svet svetom, vládne v ňom násilie a neprávosť. Každý deň sa odohrávajú malé či väčšie tragédie spôsobené mocenskými záujmami, náboženským fanatizmom, neznášanlivosťou, netoleranciou alebo ľudskou nenávisťou. Každá rodina, každá krajina  ma v srdci mokvajúcu ranu. Z ďalekej či blízkej minulosti. Francúzi by mohli spievať o beštiálnom teroristickom útoku v Paríži, Belgičania o strašnej masakre na bruselskom letisku, Španieli trebárs o útokoch baskických separatistov, ktoré si za svoju históriu vyžiadali 800 obetí, Chorváti a Srbi o bratovražednej občianskej vojne, Izrael trebárs o rukojemníckej dráme na OH v Mníchove, Bosna a Hercegovina o najkrvavejšej a najmasovejšej poprave v Srebrenici, Taliansko a Grécko o záplave utečencov, Poľsko o Katyni, Austrália o vraždení a násilnej asimilácii pôvodného obyvateľstva Aborigénov. Nie, nebolo to tak dávno, aby sa o tom nemohlo spievať!

Viem, že politici, obyvatelia krajín, či historici by vedeli pridať ešte oveľa viac udalostí – bolestnejších, smutnejších a významnejších.

Lenže o toto predsa na takejto súťaži nejde. Alebo by nemalo ísť. Ako by hlasovala Európa, keby každá krajina zvolila nejakú smutnú alebo krvavú dejinnú udalosť a spievala by o nej? Dá sa bolesť a neprávosť vôbec obodovať?

Hlasovanie divákov udelilo najviac bodov Rusku. Ruská pieseň bola aj podľa mňa skvelá. Výborne vystavaná, výborne zaspievaná, so skvelým aranžmán. Odborné poroty ju hodnotili rozpačito. Krajiny, ktoré dávali 12 bodov Ukrajine, hodnotili Rusko minimálnym počtom bodov. Alebo žiadnym. Nie som zástancom Ruska ani jeho politiky, súcitím s obyvateľmi Ukrajiny a uvedomujem si, prečo tú pieseň poslali do súťaže. No zároveň tvrdím, že takáto súťaž by nemala byť politickým bojom.

Možno by niekto mohol namietať, že sa mýlim, že je to otázka vkusu, že ukrajinská pieseň bola najlepšia. Alebo, že presne na tomto fóre s takou obrovskou sledovanosťou sa má vyjadriť názor na niečo iné ako na text, hudbu a interpreta.

Takže tentoraz len za mňa: Ak sa bude Eurovízia poberať týmto smerom, stratí pre mňa svoje čaro.

 

 

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

Predvolebné sľuby a plagáty supermarketov

28.02.2016

Už znovu sa blížia voľby a už znovu sa opakuje ten istý scenár. Billboardy sú plné usmievavých tvárí sľubujúcich nesplniteľné, prípadne niečo nezmyselné. Schránky domov sa plnia plagátikmi vytlačenými na lesklom papieri, na ktorých sa znovu usmievajú známe alebo úplne neznáme tváre a sľubujú trochu viac ako len pár slov. Na billboard sa nezmestí celý traktát, [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 251063x
Priemerná čítanosť článkov: 4737x

Autor blogu