Založ si blog

O knihách, literárnych hrdinoch a maturite

Pokračovanie knihy Je to inak, mami...

 

Dnes som sa dozvedela, že niekoľko študentov si zvolilo moje knihy za tému svojej maturitnej práce. Priznám sa, vyrazilo mi to dych.

A dych mi vyrazilo aj priznanie kamarátky, ktorá mi povedala, že pri mojich knihách plakala a strašne si želala pomôcť hlavnému hrdinovi.

Alebo ho aspoň objať.

S úsmevom si spomínam na časy, keď som prežívala niečo podobné a dokázala sa „zamilovať“ do literárneho alebo filmového hrdinu na jedno prečítanie alebo pozretie. Rodičia si „trhali vlasy“, keď som si namiesto upratovania, učenia alebo inej „zmysluplnej činnosti“ vystrihovala obrázky a články o nejakom hercovi, alebo nedočkavo stepovala pred výkladom staručkého kníhkupectva na našej ulici, a potom si celá šťastná niesla domov niektorý „knižný“ úlovok voňajúci ešte tlačiarenskou čerňou.

Prečítať knihu za dva dni alebo za jedinú noc nebolo žiadne umenie. Siahnuť po nej opakovane, až sa niektoré obľúbené pasáže vryli do pamäti ako tetovanie, patrilo k samozrejmosti. Dodnes mám v knižnici knihu, ktorá bola pre mňa taká silná, že som ju opakovane dokázala prečítať len po istú stranu. Ako keby som „nedokončením“ príbehu mohla zabrániť naplneniu osudu hlavných hrdinov.

Dnes mi schránku zaplavujú e-maily, že niečo podobné sa deje aj s mojimi knihami. Že si ich ľudia opakovane čítajú. Že sa usmievajú vždy pri tej istej pasáži a plačú pri inej. Že niektorých mojich hrdinov milujú a iných nenávidia. Ako keby boli skutoční. Že si podčiarkujú niektoré moje vety. Alebo si želajú iný koniec, ako som im vymyslela ja, pretože sa im hrdina príbehu dostal tak pod kožu. Že obe moje existujúce knihy sa stali témou maturitnej práce…

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

16.05.2016

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme. Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra. Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska. UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ.

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 251087x
Priemerná čítanosť článkov: 4737x

Autor blogu