Na to, aby sme boli zdraví, potrebujeme peniaze

9. januára 2014, Tamara Tainová, O čom premýšľam

„Všetko dobré v Novom roku, najmä zdravie, šťastie a peniaze,“ zaželala mi milá pani, s ktorou sa občas stretávam v parku. „No, ja by som si želala asi len to zdravie,“ vzdychla som si, pretože som nedávno prekonala veľmi ťažkú operáciu a nie a nie sa dostať z pooperačných ťažkostí.

„Iste,“ prisvedčila milá pani, „ale na to, aby sme boli zdraví, potrebujeme peniaze.“

Nedokázala som jej oponovať, pretože som práve išla z lekárne, kde som nechala 13 eur za desať čípkov a jednu 30 gramovú masť. Nemám vo zvyku prepočítavať eurá na koruny, ale tam som to spravila. Skoro štyri stovky za dva lieky, ktoré mi vydržia možno týždeň. Dva lieky z mnohých, ktoré teraz potrebujem. Keby mi niekto nazrel do spálne, asi by odpadol. Kvapky, masti, vitamíny, probiotiká, analgetiká, čaje… Žiadny z tých liekov nehradí poisťovňa. Kupujem si ich sama. Aby som dokázala existovať. Aby som sa doliečila.

A okrem toho zdravé potraviny – ovocie, zelenina, celozrnné pečivo, olivový olej, ryby, čaje…- však to poznáte. Nielen preto, že sa to valí na nás z každého média, ale preto, že som o tom presvedčená. Propagátori zdravej výživy by boli na mňa hrdí, napadlo mi však aj to, že v svojich reláciách nikdy nehovoria, odkiaľ má na to priemerný človek vziať. Stále častejšie myslím na ľudí s malými príjmami, ktorí si namiesto kvalitného oleja kupujú treťotriedne sračky, namiesto čerstvého ovocia zlacnené polozhnité plody, namiesto chudého mäsa mastné flaksne. Chodím po obchodoch, košík mávam na pohľad úplne jednotvárny – ovocie, ovocie a ešte raz ovocie. Alebo mrkva, šalát, cvikla, avokádo, špenát, tekvica a sladké zemiaky. Z účtu mi odchádzajú veľké sumy. Pretože zdravie čosi stojí. Rozmýšľam, či som kupovala predtým menej zeleniny a ovocia. Asi nie. No nikdy som si nemusela kupovať lieky.

Takže, asi tá milá pani mala pravdu.

Na to, aby sme boli zdraví, potrebujeme peniaze. Veľa peňazí.