Založ si blog

Dievča vo vlaku – kniha, o ktorej sa hovorí

dievča vo vlakuNikdy som si nemyslela, že budem písať recenziu na nejakú knihu, a ani to, že ma bude baviť kniha, ktorá je skoro bez dialógov. Dievča vo vlaku anglickej spisovateľky Pauly Hawkins zlomilo obidve moje zábrany.

Hneď na začiatku poznamenávam, že som knihu začala čítať bez toho, aby som o nej niečo vedela. Dostala som ju dokonca bez obalu, takže som vlastne ani netušila, že pôjde o krimi román. Možno preto ma prvé strany nadchli farbistým opisom tých najobyčajnejších vecí na svete, ako je ranné prebúdzanie sa do nového dňa, cestovanie vlakom, pozorovanie spolucestujúcich a obyvateľov bývajúcich v domčekoch pozdĺž trate. Aký skvelý námet na román, hovorila som si v duchu. Robíme to predsa všetci! Pozorujeme ľudí na zastávkach, v autách, v obchodoch alebo v autobusoch. A poniektorí im na prchavý moment pripisujeme aj nejaké vlastnosti.

Hlavná hrdinka knihy Rachel ide ešte ďalej – popúšťa uzdu fantázie a prisudzuje neznámym ľuďom nielen vlastnosti, záujmy ale aj mená. Ako dvojici, ktorú každý deň pozoruje cez okno vlaku.

Jason je Jason, lebo je pekný ako britská filmová hviezda, nie ako Depp či Pitt, skôr ako Firth alebo Jason Isaacs. No a Jess sa skrátka hodí k Jasonovi aj k nej samotnej. To meno jej sedí, presne vystihuje jej krásu a bezstarostnosť. Tí dvaja sa k sebe dokonale hodia. Sú šťastní, to vidím. Sú takí, ako kedysi ja, sú ako Tom a ja pred piatimi rokmi. Sú tým, o čo som prišla. Sú všetkým, čím som kedy chcela byť. 

Pred očami vám postupne defilujú dva svety – snový svet, ktorý si Rachel utvára v svojich predstavách, a reálny svet, v ktorom ona sama prežíva túžbu, smútok, nenávisť, žiarlivosť a sklamanie. Svet, v ktorom robí nepremyslené činy a otupuje svoje zmysly nekontrolovateľným popíjaním alkoholu. Čím neúspešnejšie sa snaží prehlušiť spomienky na zradu svojho manžela, tým viac sa upína na pozorovanie príťažlivého Jasona a krásnej Jess, ktorí spĺňajú jej vlastnú predstavu o láske a šťastí.

Na pohľad jednoduché rozprávanie hlavnej hrdinky pripomína uspávajúci monotónny zvuk kolies narážajúcich na podvaly až do momentu, keď vás jej slová preberú z letargie ako nepríjemný škripot brzdiaceho vlaku. Rachel totiž cez okno vlaku spozoruje čosi, čo okamžite rozbije nádhernú mozaiku šťastia, ktorú prisúdila svojim dvom obľúbeným hrdinom. Na moment uzrie Jess v náručí cudzieho muža, a keď o niekoľko dní narazí na oznam o záhadnom zmiznutí mladej ženy, kriminálna zápletka je na svete. A nielen to. Rachel sa totiž veľmi nepremyslene rozhodne, že na vlastnú päsť zistí pravdu o tom, kam Jess zmizla a hlavne prečo.

V dobrej knihe býva takéto rozhodnutie živnou pôdou pre napínavé a nečakané zvraty.

A kniha Dievča vo vlaku dobrou knihou naozaj je.

Vytvorením troch rovín príbehu vzniká rámec pre bravúrne prepletené osudy troch hlavných hrdiniek. Jednou z nich je už spomenuté dievča z vlaku – Rachel, druhou je Anna – nová partnerka Rachelinho exmanžela Toma, a treťou je zmiznutá „Jess“. Paula Hawkins tak obdivuhodne graduje napätie knihy, až sa prichytíte pri tom, že vás nepremyslené pátranie Ráchel po zmiznutej žene začína rozčuľovať. Rozčuľujú vás Racheline utkvelé predstavy o tom, kto je dobrý a kto je zlý, rozčuľujú vás jej riskantné rozhodnutia, no najmä zmätočné spomienky, ktoré sú otupené jej neustálym pitím. A aj keď vám autorka postupne dávkuje všetky dôležité momenty zo života ľudí, ktorí poznali krásnu a živočíšnu Megan (Jess), a dovoľuje vám, aby ste okolnosti jej zmiznutia rozlúštili spolu s hlavnou hrdinkou, cítite sa nahnevane a bezmocne, pretože ten najdôležitejší kúsok – tú najdôležitejšiu minútu, ktorá by všetko mohla pospájať ako neviditeľné lepidlo, vymazal z Rachelinej pamäti alkohol a bolestný úder do hlavy.

Niečo sa stalo. Viem to. Neviem si to presne vybaviť, ale cítim to. Líce ma bolí, akoby som si doň zvnútra zahryzla. Na jazyku mám kovovú pachuť krvi. Dvíha sa mi žalúdok, krúti sa mi hlava. Prechádzam si rukami po hlave, prečesávam si prstami vlasy, až ma mykne. Napravo mi navrela bolestná hrča. Vlasy okolo nej sú zlepené od krvi.

Celú knihu si úporne želáte nielen to, aby si Rachel konečne spomenula na podrobnosti desivého zážitku, ale aj to, aby vyviazla so zdravou kožou z nebezpečného pátrania, ktoré ju má priviesť k skutočnému zločincovi.

Na záver spomeniem už len to, že knihu v slovenskom jazyku vydalo vydavateľstvo Slovart, je písaná rýchlym a úderným štýlom a nie náhodou je označovaná za najlepší debut roka 2015.

Ak sa rozhodnete siahnuť po knihe Dievča vo vlaku, poskytne vám nielen pôžitok z čítania okoreneného príjemnou dávkou napätia, no najmä zamyslenie sa nad tým, že veci okolo nás sa málokedy dejú tak, ako si ich predstavujeme, že mnohokrát nepoznáme  skutočné city ani tých najbližších, a že za každou neznámou tvárou, ktorá nás minie na ulici, v podchode alebo vlakovej chodbičke sa môže skrývať neuveriteľný životný príbeh.

 

Tamara

 

 

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

16.05.2016

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme. Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra. Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska. UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ.

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 250542x
Priemerná čítanosť článkov: 4727x

Autor blogu