Založ si blog

Prestávam rozumieť Francúzom aj celému svetu

Po odznení dnešných správ ma chytila nefalšovaná zlosť. Áno, hovorím o niekoľko miliónovom náklade časopisu Charlie Hebdo s novou zosmiešňujúcou karikatúrou proroka Mohameda. Neviem, prečo som sa naivne domnievala, že o ten časopis nebude záujem, že ľudia pochopia, aká je toto nebezpečná a nezmyselná hra, v ktorej nejde o preťahovanie sa lanom, ale o ľudské životy… 

Časopis, ktorý mal 60-tisícový náklad (predajné čísla boli oveľa nižšie), sa neslávne preslávil urážajúcimi karikatúrami na adresu moslimov, kresťanov a všelikoho iného a zašiel v ponímaní islamských radikálov tak ďaleko, že sa stal cieľom teroristického útoku, ktorý postavil na nohy celý svet. Fráza „Ja som Charlie“ sa stala synonymom obrany slobody slova. Zabudnem na fakt, že na celom svete sa vraždia novinári, že na celom svete je mnoho obetí teroristických útokov. Jednoducho tento nedávny udrel na takú citlivú strunu, že pobúril celý svet.

Odsudzujem terorizmus celým svojím srdcom, odsudzujem ten útok celým srdcom, ale rovnako odsudzujem zbytočné provokácie.

Múdre príslovie hovorí: Nehlaď hada bosou nohou.

Čomu a komu poslúži toto nové číslo? Má byť demonštráciou, že NÁS – demokratický svet len tak niekto nezastraší?

Časopis, ktorý čítalo zopár ľudí, vyvolal neprimeranú, odsúdeniahodnú, strašnú a fanatickú odozvu. Dnes ten istý časopis vychádza v miliónovom náklade a ľudia sa idú potrhať, aby si ho kúpili. Zo zvedavosti, z nevedomosti, zo solidarity… Neviem.

Na titulke je znovu karikatúra proroka.

Pre tých, čo nevedia:

  • Kritizovanie Mohameda je v niektorých moslimských štátoch považované za rúhanie a trestá sa smrťou.
  • Dokonca aj od neikonických zobrazení Mohameda sa obyčajne odrádzalo. Napriek tomu, od 16. storočia perzské a osmanské umenie často zobrazuje Mohameda v miniatúrach, aj keď je jeho tvár buď zastretá, alebo zakrytá vychádzajúcou žiarou.

Čo si myslíte, čo robia karikatúry  Mohameda s veriacimi moslimami?

Koľkí moslimovia dnes povedia, že im je ľúto obetí toho predchádzajúceho útoku?

Čo urobí francúzsky prezident, ak bude znovu nasledovať krvavá odpoveď? Akosi tuším, že nepôjde o ďalší útok na redakciu, že teroristi udrú niekde inde a zomrú úplne nevinní ľudia.

Čo povie francúzsky prezident obetiam prípadného útoku? Čo im povedia redaktori toho časopisu? Zase sa na námestiach zoskupia  tisíce Francúzov a budú odsudzovať násilie? Zase sa stretnú politici a hlavy štátov a s pretiahnutými tvárami budú tvrdiť, že je to neodpustiteľné a ako veľmi je im ľúto obetí?

Chystá sa dotlač. Do sveta sa rozbehne päť miliónov výtlačkov!

Prestávam rozumieť Francúzom a celému svetu!

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

16.05.2016

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme. Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra. Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska. UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ.

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 251015x
Priemerná čítanosť článkov: 4736x

Autor blogu