Založ si blog

Referendum o rodine nemá nič spoločné s ochranou rodiny

Na stránke Aliancie za rodinu, ktoré je iniciátorom referenda o rodine, som našla okrem iného aj toto zdôvodnenie:„Chceme poukázať na ohrozenia rodiny, pred ktorými chceme brániť naše deti, rodinu a manželstvo.“ S tým by som súhlasila, rodina potrebuje ochranu. Po prečítaní otázok som však prišla na to, že za najväčšie nebezpečenstvo pre deti, rodinu a manželstvo aliancia považuje manželstvá ľudí rovnakého pohlavia, adopciu detí ľuďmi rovnakého pohlavia a povinné vyučovanie o sexuálnom správaní či eutanázii.

A tak sa chcem spýtať: Ako by ohrozil zväzok homosexuálov, či povinná sexuálna výchova v školách existujúce, či budúce manželstvá? Dovolím si tvrdiť, že najmä to posledné – nevedomosť v oblasti sexuálnej výchovy má fatálny dopad na mladé páry. Tie sa totiž väčšinou berú pod tlakom tehotenstva a bez toho, aby sa bližšie spoznali.

Štatistiky totiž nepustia.

Rozvody na Slovensku

  • rozvádza sa 41 percent nových manželstiev
  • priemerná dĺžka manželstva pri rozvode je 13 rokov a 5 mesiacov
  • najviac zväzkov končí do piateho roku
  • najčastejšia príčina rozvodu je rozdielnosť pováh oboch manželov
  • nevera je druhou najčastejšie zistenou príčinou
  • muži zahýbajú viac iba s nízkym vzdelaním
  • najvernejšie ženy sú s ukončenou vysokou školou

Zdroj: pravda.sk

Nie je treba zdôrazniť, že v našej krajine nemáme povolené registrované partnerstvá homosexuálov, rovnako nie je povolená adopcia detí homosexuálnymi pármi, a pokiaľ viem, v školských osnovách neexistuje samostatný predmet sexuálna výchova. Rozvodovosť na Slovensku sa napriek tomu blíži k 40 %. Rozvádzajú sa heterosexuáli, ktorí uzavreli normálne manželstvá so všetkými právnymi garanciami.

Pre všetky tieto dôvody považujem referendum „O rodine“ s navrhnutými a schválenými otázkami za manipulatívne.

Pritom som celou svojou bytosťou za fungujúce a usporiadané rodiny a za výchovu detí v milujúcom sa prostredí. Obávam sa však, že blížiace sa referendum neurobí nič pre to, aby tento model fungoval. Zatiaľ spôsobilo len to, že polarizuje spoločnosť a dáva priestor nenávistným útokom na jednotlivcom či organizácie s opačným názorom.

 

Druhá časť mojej úvahy sa týka samotných otázok, na ktoré budú ľudia odpovedať.

 

Kdesi som čítala, že toto referendum bude v konečnom dôsledku prieskumom verejnej mienky. Zabudnem teraz na to, že ten prieskum mienky bude pridrahý, zabudnem aj na to, že s ochranou rodiny nemá nič spoločné.

 

Chcem sa dotknúť nezmyselnosti (nejednoznačnosti) otázok. Ak sa totiž otázka dotýka viacerých tém, nemôžeme na ňu odpovedať jediným súhlasom, či nesúhlasom. Môže sa stať, že s jednou časťou otázky súhlasíme a s inou nie.

Uvediem príklad:

Druhá otázka referenda znie: „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“

  • Ako odpoviem, ak nesúhlasím s adopciou detí homosexuálnym párom, súhlasím však, aby si dieťa adoptovali napr. dve sestry? Sú rovnakého pohlavia.
  • Ako odpoviem, ak súhlasím, aby si dieťa osvojili dvaja ľudia rovnakého pohlavia, no v žiadnom prípade nesúhlasím, aby si dieťa osvojila skupina. Akákoľvek!

 

Tretia otázka znie: „Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho  správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

 

Už samotné znenie tejto otázky je proti logike, viem si predstaviť, že mnohí tej otázke neporozumejú a vyhodnotia len slová súhlasíte a sexuálna výchova a dajú odpoveď NIE v domnení, že nesúhlasia s tým, aby mohli školy nútiť žiakov k účasti na vyučovaní, no pritom vyjadria presný opak.

Pokračujem však ďalej:

  • Ako odpoviem v prípade, ak súhlasím s tým, aby školy prihliadali na názor rodičov, nesúhlasím však aby prihliadali v tejto otázke na názor žiakov?
  • Ako odpoviem, ak súhlasím s povinnou sexuálnou výchovou, no nesúhlasím s vyučovaním o eutanázii? Alebo naopak?

Na spochybnenie nejednoznačnosti by som mohla uviesť x-ďalších príkladov. Chcela som však naznačiť, že takto nejednoznačne sformulované otázky sa nedajú zodpovedne vyhodnotiť. Čomu bude v konečnom dôsledku patriť ÁNO alebo NIE?

A tak sa pýtam, ako niekto mohol schváliť takto nezmyselne položené otázky?

Alebo v skutočnom naozaj vôbec nie je dôležitý názor ľudí a ide tu úplne o niečo iné?

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

16.05.2016

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme. Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra. Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska. UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ.

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 251079x
Priemerná čítanosť článkov: 4737x

Autor blogu