Založ si blog

Knihy sú ako milovanie

Občas zablúdim na knižné portály a čítam si reakcie čitateľov pod knihami známych a predávaných autorov. A nestačím sa diviť.

Pri mnohých slávnych menách a ich najnovších knihách sa stále častejšie objavujú reakcie plné sklamania. Že autor už nie je tým, čím býval, že to už nemá šťavu ako voľakedy. Niektorí píšu rovno, že to nemá gule. Opakujem, sú to reakcie pod knihami autorov, z ktorých si slovenskí čitatelia na začiatku urobili modly. A tak si kladiem otázku? Je to naozaj tak? Zmenil sa autor? Už nedokáže písať tak vzrušujúco, tajomne, pútavo, vtipne, odvážne alebo napínavo ako voľakedy? Alebo sa mení jeho čitateľ. A prichádzam k uzáveru, na ktorý si vyhradzujem copyright. Knihy sú ako milovanie.

To prvé, druhé… desiate je úžasné. Pretože je nové. Pretože je prekvapivé. Tajomné. Omamné.Vzrušujúce. Po čase sa zmysly nasýtia a ošiaľ sa mení na láskyplný vzťah. Na vernosť   známej vôni, známej chuti, známym dotykom. Na lásku k známym veciam, ktoré obom milujúcim sa robia radosť. Niektorí si cenia práve tú nadobudnutú dôvernosť, ten pokoj, tú istotu očakávaného – iní odchádzajú inam. Hľadať nové vzrušenie a prekvapenie. Pretože, ruku na srdce vzrušenie podlieha inflácii.

A s knihami známych autorov je to presne tak isto. To, čo niektorých prekvapovalo na začiatku, už neprekvapuje, to čo ich uchvacovalo pri prvej knihe, pri piatej už neuchvacuje. Nie je to tým, že sa zmenil autor. Je to tým, že sa zmenil čitateľa jeho očakávania. Takže, v konečnom dôsledku pri autorovi a jeho čitateľovi ide o vernosť presne tak ako pri láske. Ak si niekto zamiloval štýl nejakého autora tam kdesi na začiatku, ak ho uchvacoval spôsob jeho písania, ak mu spôsoboval čitateľskú rozkoš, nemôže byť odrazu sklamaný a znevažovať autora a písať, že to už nie je také dobré ako v prvej knihe… Pretože tí, ktorí čítajú poslednú autorovu knihu ako svoju prvú a prechádzajú prvou fázou zamilovania, nechápu, o čom kritik hovorí.

Knihy sú ako milovanie.

Buď zostaneme čitateľsky „verní“ svojmu autorovi alebo odídeme inam.

Pretože… dobrí autori sa nemenia, meníme sa my 🙂

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

16.05.2016

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme. Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra. Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska. UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ.

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 251027x
Priemerná čítanosť článkov: 4736x

Autor blogu