Založ si blog

Povodňové Kocúrkovo

Slovensko zalieva voda z rozvodnených riek. Sedíme s mamou pri telke a s hrôzou sa dívame na tú skazu. Vtedy mama povie zaujímavú vetu: „Prečo nemajú pripravené tie vrecia s pieskom už skôr? Prečo to robia na poslednú chvíľu?“ Vyzerá to logicky, no nasledujúca správa tú logiku vyvracia. Miestne potoky, ktoré mávajú bežne hĺbku 30 cm, sa behom niekoľkých minút menia na trojmetrové riavy, ktoré berú všetko, čo sa im stavia do cesty.

V poslednom čase povodne sužujú Slovensko akosi pričasto. Klimatické zmeny nezdvíhajú už len varovný ukazovák, ale udierajú plnou silou. Raz v jednom kúte Slovenska, raz v inom. Raz na severe, východe, teraz na západe a juhu. Tvrdí sa, že na vine nie je len počasie a neudržiavané toky ale aj nerozumné výruby stromov, ktoré mali spevňovať pôdu a zabrániť stekaniu vody do potokov. To, čo sa ničilo a zanedbávalo mnohé roky, sa nám teraz hnusne vypomsťuje. Pri pohľade na škodu a zúfalé tváre si uvedomujem, že voda je tuším horšia ako oheň. Nepredvídateľná, nemilosrdná, nezvládnuteľná. Ale je to naozaj tak?

Vo večerných správach zaznie ešte jedna správa. Na pohľad skoro bezvýznamná. Reportáž o obciach, ktoré nesedeli so založenými rukami a vybudovali si na svojich potokoch povodňové hrádze. Starostovia s hrdosťou oznamujú, že nebyť hrádzí sú ich obce pod vodou a ľudia vytopení ako potkany. V duchu im tlieskam. Takže moja mama mala predsa len pravdu – treba robiť čosi aj skôr. Pohnúť rozumom, vykasať rukávy. Lenže…

Lenže to by sme nemohli žiť v našej krajine. Namiesto toho, aby si obce zaslúžili obdiv, páni v úradoch začínajú špekulovať. Padajú slová “ čierne stavby“, „zle použité peniaze“, „prehodnocovanie situácie“. Ok, nie som vodohospodár. Ale trochu mi zastáva rozum. Takže na pohľad rozumné a logické riešenie, ktoré zachránilo majetok, je čosi, čo treba prehodnotiť. Pretože u nás je to jednoducho tak! Ľudia trpia pre povodne celé roky, no my si môžeme dovoliť ten prepych a celé roky prehodnocovať. No najmä sľubovať, že sa s povodňami niečo urobí. Celé roky na to „niečo“ chýbajú peniaze, vôľa, či kompetencie.

„Prehodnotenie situácie“ znamená v ľudskej reči prieskum, či sa peniaze nedali použiť výhodnejšie. S dlhodobým efektom. Tak ja teda neviem, ale tie vrecia narýchlo napĺňané pieskom, úmorná práca záchranárov, vojakov, dobrovoľníkov… to už je aké dlhodobé riešenie?

 

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

16.05.2016

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme. Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra. Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska. UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ.

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59, aktualizované: 12:45

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 250929x
Priemerná čítanosť článkov: 4735x

Autor blogu