Založ si blog

Čo je to umenie?

Nedávno sa na jednej zo sociálnych sietí rozpútala skvelá debata o tom, aké knihy dnes letia a čo je to vlastne umenie.

Osobne si myslím, že je to dosť nepomenovateľná a neuchopiteľná kategória, každému z nás sa totiž páči niečo iné. Existujú síce katalógy umeleckých diel s nevyčísliteľnou hodnotou, knihy, ktoré dobyli svet, predmety, o ktorých sníva každý zberateľ alebo múzeum, sochy, nad ktorými sa tají dych… No mnohé z nich preveril až čas. Myslím to tak – dnes patria obrazy Vincenta van Gogha medzi najdrahšie na svete, on sám prežil svoj život nedocenený a chudobný. Rovnako aj mnohí autori nádherných sôch, kníh, obrazov, či stavieb, ktoré patria ku klenotom ľudského umenia.

Dnes je na trhu záplava kníh, nad mnohými sa dá pokrútiť nosom, ale kto vie? Možno presne všetky tieto knihy sú len obyčajným obrazom celej našej doby. Tak trochu povrchnej, presexualizovanej, pretechnizovanej, rýchlej, poznačenej skepsou, alebo naopak túžbou uniknúť. Kamsi, kde nie je treba rozmýšľať.

Takže, čo je to umenie? Odlišnosť? Schopnosť zaujať? Osloviť viaceré generácie? Udrieť na city? Zalomcovať? Priniesť niečo nové? Byť nadčasový? Alebo je to len schopnosť odraziť pulz doby, vlastného vnútra, či vnútra kohosi, koho možno ani nepoznáme, no ľudia sa s tým dokážu stotožniť?

Neviem…

Čo teraz, pán Cameron?

25.06.2016

Nemám rada politiku. Pokojne by som prežila bez všetkých špinavých hier, večných šarvátok, ale aj nebezpečných megalomanských rozhodnutí. Lenže to nejde. Nikto nie je ostrovom samým pre seba, akokoľvek by si to občas prial. A tak sledujem dianie vo svete, pretože sa týka aj mňa. Ani nie z pohľadu veľkých finančných skupín a rôznych lobby, tam sú tie záujmy a [...]

Každá krajina má v srdci mokvajúcu ranu

16.05.2016

Doznievajú vo mne zvuky najväčšej speváckej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa tento rok uskutočnila v Štokholme. Mám rada spevácke súťaže a preto som sa na live prenosy naozaj tešila. Rovnako aj moja sestra. Po vyhlásení výsledkov mi o pol druhej v noci zapípala jej esemeska. UZ NIKDY NEBUDEM POZERAT TU SUTAZ.

Dvojnásobný víťaz

01.03.2016

Viem, že Leonardo DiCaprio si možno zaslúžil Oscara už skôr a za iné svoje filmy. A tiež si viem predstaviť, že herci, ktorí boli spolu s ním nominovaní, sa tento rok môžu cítiť trochu dotknutí. Pretože všetci boli skvelí. No Oscar za hlavnú mužskú úlohu je len jeden a tentoraz ho dostal Leo. U mňa je však Leonardo DiCaprio dvojnásobný víťaz. V mojich očiach [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Tamara Tainová

Najväčším triumfom spisovateľov je, keď primäjú myslieť tých, ktorí sú toho schopní. (Eugène Delacroix)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 251033x
Priemerná čítanosť článkov: 4736x

Autor blogu